BEFSZTYK BRISTOL

Befsztyk „Bristol” 40 dkg polędwicy wolowej (środkowa część), tłuszcz, 2 dkg masła, 5 dkg orzechów włoskich bez łupin, 20 dkg pieczarek, 5 dkg ketchupu, sól i pieprz do smaku. Polędwicę umyć, zdjąć błonę i zbędny tłuszcz, pokrajać w poprzek włókien na 4 kawałki, formować ręką i nożem krążki. Następnie posypać pieprzem i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron po 3-4 minuty, tak aby mięso było wewnątrz różowe. Pod koniec smażenia posolić, zlać tłuszcz, dodać masło, roztopić, obra­cając mięso. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wymieszać z orze­chami, doprawić, obłożyć befsztyki, dusić kilka minut, doprawić. Podawać z ziemniakami z wody, frytkami, brukselką, fasolką szpa­ragową, kalafiorem, surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone