BEFSZTYK PALERMO I TATARSKI SMAŻONY

Befsztyk „Palermo”40 dkg polędwicy wołowej (środkowa część), tłuszcz,20 dkg pieczarek, 2 żółtka, 100 ml wina Madera, natka pietruszki, 10 dkg sera żółtego, sól, pieprz,tymianek do smaku.Befsztyki przygotować i usmażyć jak befsztyki „Bristol”. Oczysz­czone pieczarki pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z żółtkami, winem i posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami, obłożyć nimi befsztyki, posypać startym serem i zapiec.Podawać z ziemniakami drążonymi, ryżem, bakłażanami, szpara­gami, kalafiorem. Befsztyk tatarski smażony 30 dkg polędwicy wolowej, 10 dkg cebuli,1 dkg ogórków konserwowych, 3-4 dkg grzybów marynowanych, 2 żółtka, oliwa, musztarda, sól, pieprz, papryka mielona i przyprawa do zup do smaku, tłuszcz.Mięso umyć, zdjąć błonę, zemleć. Obraną cebulę pokrajać drobno razem z ogórkami i grzybami, połączyć z żółtkami, oliwą, musztar­dą, mięsem, doprawić do smaku. Następnie uformować okrągłe befsztyki, kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć z obu stron tak, aby mięso w środku było różowe.Po usmażeniu ułożyć na grzankach i zaraz podawać jako gorącą przystawkę lub bez grzanek z ziemniakami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone