BEFSZTYK PO HAMBURSKU

Befsztyk po hambursku 40 dkg polędwicy wołowej (środkowa część), tłuszcz,1 dkg masła, 15 dkg cebuli, 1/2 kg grzybów świeżych, 100 ml śmietany, 1 dkg mąki, 6 dkg cebuli do grzybów,2 jaja, sól i pieprz do smaku.Befsztyki przygotować i usmażyć jak befsztyk „Bristol”. 6 dkg cebuli pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać oczyszczone i pokraja­ne w paseczki grzyby, dusić często mieszając. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką, doprawić do smaku. Po­zostałą cebulę po obraniu i opłukaniu pokrajać w półplasterki, usmażyć. Jaja usmażyć na patelni dołkownicy. Patelenki bez rączki o średnicy 14 cm posmarować tłuszczem, włożyć befsztyki z jajkiem, wkoło obłożyć grzybami, cebulą oraz drążonymi i ugotowanymi ziemniakami, posypać przyprawami, podgrzać.Podawać do stołu w tym samym naczyniu z zieloną sałatą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone