BUDYŃ „FRED”

Budyń „Fred” 1/2 głowy cielęcej, 20 dkg włoszczyzny bez kapusty,15 dkg pieczarek, tłuszcz, 4 jaja, 25 ml koniaku, 5 dkg bułki tartej, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku, tłuszcz i bułka tarta do formy. Głowę umyć, porąbać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone i opłukane warzywa. Następnie mięso oddzielić od kości, drobno posiekać. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z mięsem, żółtkami, koniakiem i ubitą na sztywno pianą z białek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Przełożyć do wy­smarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, szczelnie zamknąć i gotować około 50 minut w kąpieli wodnej. Po ugoto­waniu wyjąć z formy i zaraz podawać.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone