BUDYŃ ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW

Budyń ze świeżych grzybów 1/2 kg grzybów świeżych (borowiki, koźlarze, maślaki), 10 dkg cebuli, tłuszcz, 3-4 jaj 8 dkg bułki tartej,150 ml śmietany, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, tłuszcz i bułka tarta do formy.Grzyby oczyścić, opłukać, cienko pokrajać. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać grzyby i dusić do miękkości ciągle mieszając. Żółtka utrzeć, połączyć z grzybami, bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki oraz ubitą na sztywno pianą z białek, doprawić do smaku. Następnie przełożyć do wysmarowanej tłusz­czem i posypanej bułką tartą formy, szczelnie zamknąć i gotować w kąpieli wodnej 50-60 minut. Po ugotowaniu lekko przestudzić, wyjąć z formy.Podawać z ziemniakami i surówkami oraz sosami: śmietanowym, kaparowym itp.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone