CIASTO PTYSIOWE

Ciasto ptysiowe. Jest to ciasto parzone wyrabiane w naczyniu. Czynnikiem spulchniającym jest para wodna oraz powietrze wpro­wadzone z utartymi jajami. Wypieki z ciasta ptysiowego są lekkie i delikatne w smaku, mają wewnątrz pustą przestrzeń, którą można wypełnić różnymi nadzieniami. Składnikami ciasta ptysiowego są: mąka luksusowa lub krupczatka, woda (w stosunku 1:1 do mąki), tłuszcz (margaryna lub masło), jaja i sól. Przygotowanie ciasta po­lega na zagotowaniu wody z tłuszczem i solą. Po zagotowaniu zdej­muje się naczynie z ognia i do płynu wsypuje przesianą mąkę, mie­szając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki Dokładnie wy­mieszaną masę ponownie stawia się na płycie i podgrzewa ciągle mieszając. Podgrzewanie powinno trwać dotąd, aż ciasto stanie się szkliste, straci zapach surowizny, a także będzie odstawało od na­czynia i łyżki. Po zestawieniu z ognia należy do ciasta wbijać poje­dynczo jaja i ucierać tak długo, aż powstanie ciągliwa i elastyczna masa, która nie będzie się rwać i rozlewać.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone