CIELĘCINA A’LA REINE

Cielęcina „a la Reine” 50 dkg cielęciny bez kości, 2 dkg mąki, tłuszcz,15 dkg pieczarek, 10 dkg kury pieczonej bez kości,2 dkg ketchupu, białko, 1 dkg koncentratu pomidorowego, 1 dkg żelatyny, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku, pomidor, jajko gotowane, natka pietruszki do dekoracji.Mięso umyć, zdjąć błonę, natrzeć przyprawami, posypać mąką, zrumienić, skropić wodą i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć, przestudzić, pokrajać w szerokie plastry, co drugiego nie przecinając do końca. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Mięso z kury i okraw­ki z cielęciny posiekać, połączyć z pieczarkami i ketchupem, dopra­wić, nałożyć w przygotowane kieszenie. Wywar odtłuścić, wymie­szać z białkiem, roztrzepać trzepaczką, zakwasić, podgrzewać do zagotowania szybko mieszając trzepaczką, dodać koncentrat po­midorowy oraz namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, chwilę pogotować i doprawić do smaku, przecedzić przez lnianą ściereczkę o luźnym splocie, pozostawić do stężenia. Tężejącą ga­laretą polać przygotowane i udekorowane mięso.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone