DUSZENIE MIĘSA

Smak i aromat mielonej masy poprawia dodatek pokrajanej i pod­smażonej cebuli oraz drobno posiekanej zieleniny, np. natki pie­truszki, koperku, szczypiorku. Duszenie mięsa. Do duszenia, które jest połączeniem smażenia z go­towaniem w małej ilości wody, przeznacza się w zasadzie wszystkie rodzaje mięsa pochodzące z różnych elementów tuszy. Dusi się przede wszystkim mięso przerośnięte ścięgnami i błonami, zarówno w małych jak i w dużych kawałkach, przy czym zdejmuje się z niego nadmiar tłuszczu. Z mięsa przeznaczonego do duszenia nie usuwa się błon, ścięgien i powięzi, tylko przecina je, aby nie deformowały porcji podczas obróbki termicznej. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone