FILET MIGNON A’LA MONOPOL

Filet mignon „a la Monopol” 60 dkg polędwicy wołowej (z młodych sztuk),1 dkg mąki, tłuszcz, bułka wrocławska na grzanki,5 dkg szynki, łyżka ketchupu, masło chrzanowe,5 dkg pasztetu z drobiu, 1/3 puszki sardynek,15 dkg tuku, 100 ml sosu spod pieczenia drobiu, sól i pieprz do smaku.Polędwicę umyć, zdjąć błonę, pokrajać w plastry (cztery na porcję), posypać przyprawami i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć z obu stron, tak aby wewnątrz była różowa. Bułkę okra­jać ze skórki, pokrajać na kromki (tyle ile polędwicy), usmażyć z obu stron. Szynkę zemleć, utrzeć z ketchupem, posmarować 4 grzanki, następne 4 masłem chrzanowym, potem 4 pasztetem, a po­zostałe roztartymi sardynkami, obłożyć polędwicą, ułożyć na pół­misku. Tuk pokrajać w kostkę, zalać sosem spod pieczenia drobiu, zagotować, polać przygotowaną polędwicę.Podawać z frytkami, szparagami i zieloną sałatą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone