FILET MIGNON PO MINISTERSKU

Filet mignon po ministersku 60 dkg polędwicy wołowej (z młodych sztuk),2 dkg mąki, tłuszcz, 10 dkg pieczarek, 20 dkg wątróbki z drobiu, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, bułka wrocławska na grzanki, 5 dkg śliwek suszonych,1 dkg migdałów, 10 dkg ketchupu, 2 dkg rodzynków, sól i pieprz do smaku.Polędwicę przygotować i usmażyć jak na filet mignon ,4 la Mono­pol”. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć ra­zem z wątróbką, wystudzić i zemleć, połączyć z winem, doprawić do smaku. Bulkę bez skórki pokrajać na kroniki (tyle ile polędwicy), usmażyć z obu stron, posmarować przygotowaną masą, obłożyć polędwicę. Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i przetrzeć. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, połączyć z przecierem, ket­chupem i opłukanymi rodzynkami, dusić kilka minut, doprawić do smaku, polać sosem przygotowaną polędwicę.Podawać z frytkami, pomidorami nadziewanymi, surówkami

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone