GULASZ Z GRZYBAMI

Gulasz z grzybami 50 dkg wołowiny bez kości (łopatka, pręga, szponder, krzyżowa), 2 dkg mąki, tłuszcz, 40 dkg grzybów świeżych, 8 dkg cebuli, 3 dkg koncentratu pomidorowego, 100 ml białego wytrawnego wina,100 ml śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa myśliwska do smaku.Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać w dość dużą kostkę, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać grzyby, chwilę poddusić, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z koncentratem pomi­dorowym, winem i przyprawami. Śmietanę połączyć z pozostałą mąką, wlać do mięsa, chwilę poddusić, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami, surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone