JAJA

Jajo w stosunku do swej wartości odżywczej zajmuje bardzo małą objętość, wszystkie składniki są w nim zagęszczone, brak wśród nich części niestrawnych. Pomimo tego wartość energetyczna jaj nie jest duża, od jaj człowiek nie tyje. Zalecana norma spożycia jaj przewiduje 1/2-1 jajka dziennie dla młodzieży oraz 1/3—1/2 jajka dziennie dla dorosłego, co nie znaczy, że musimy taką ich ilość ja­dać codziennie. Możemy jednego dnia zjeść więcej jaj, natomiast innego dnia nie jeść ich wcale.  Jaja surowe są ciężko strawne, gdyż ścinają się w żołądku w grudy, trudne do przeniknięcia dla soków trawiących.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone