JAJA A’LA JOCKEY CLUB

Jaja „a la Jockey Club” 10 dkg pieczarek, 15 dkg wątróbki z kaczki,5 dkg słoniny, 10 ml koniaku, 250 ml rosołu, 1/2 dkg koncentratu pomidorowego, 1/2 białka,1,5 dkg żelatyny, 50 mł Madery, 4 jaja ugotowane na twardo, 15 dkg kaczki pieczonej bez kości,2 dkg szynki konserwowej, sól, pieprz i sok cytrynowy do smaku. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Wątróbkę opłukać, większe kawałki przekrajać. Słoninę pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać pieczarki i wątróbkę, usmażyć, przestudzić , i zemleć, połączyć z koniakiem, doprawić do smaku. Rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym, białkiem i przyprawami, zagotować mieszając. Potem dodać namoczoną w zimnej wodzie j żelatynę, zagotować, doprawić, przecedzić przez lnianą, ściereczkę.Na spód foremek jednoporcjowych nalać galarety wymieszanej z winem i pozostawić do zastygnięcia. Na stężonej galarecie rozłożyć przygotowaną masę, w której zrobić wgłębienie, włożyć jaja, i obłożyć mięsem pokrajanym w kostkę i posypać szynką pokrajaną w paseczki, zalać pozostałą galaretą i pozostawić ponownie do zastygnięcia. Przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wyłożyć jaja z galaretą na półmisek, udekorować.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone