JAJA A’LA PARMENTIER

Jaja „a la Parmentier” 5 dkg grzybów suszonych, 60-80 dkg ziemniaków, 150 ml śmietany, żółtko, natka pietruszki, tłuszcz do naczynia, 8 jaj, 5 dkg ketchupu, 10 dkg sera żółtego, sól i pieprz do smaku, ocet. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, drobno posiekać. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, od­cedzić, przestudzić i zemleć, połączyć ze śmietaną, grzybami, żółt­kiem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku, nałożyć do naczynia Wysmarowanego tłuszczem. Jaja umyć, wbijać kolejno na spodek i wlewać tuż nad poziomem wrzącej, lekko zakwaszonej, osolonej wody, tak aby żółtko zostało w środku, gotować 3 4 mi­nuty, następnie wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody, ułożyć na przygotowanych ziemniakach, polać ketchupem, posypać star- tym serem i zapiec. Podawać z surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone