JAJA LUKULUS I PO AMERYKAŃSKU

Jaja „Lukulus” 15 dkg jabłek, 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 15 dkg kury : bez kości, 250 ml śmietany gęstej, natka pietruszki,10 dkg sera żółtego, 8 jaj ugotowanych na twardo,sól, pieprz i majeranek do smaku.Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne,pokrajać w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć razem ze zmielonym mięsem, skropić wodą, chwilę : poddusić, połączyć z jabłkami, śmietaną i posiekaną natką pietrusz­ki, doprawić do smaku, włożyć połówki jaj, posypać startym serem,zapiec. Podawać z ziemniakami i surówkami.Jaja po amerykańsku 5 dkg grzybów suszonych, 15 dkg szynki lub kiełbasy krakowskiej parzonej, 8 jaj ugotowanych na twardo, tłuszcz do naczynia, 10 dkg ketchupu, 3-4 białek, sól i pieprz do smaku.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać w paseczki razem z szynką. Jaja przekrajać na pół, ułożyć w naczyniach jednoporcjowych wysmarowanych tłuszczem, posypać przyprawami, ob­łożyć grzybami i szynką, polać ketchupem, nałożyć dekoracyjnie ubitą pianę z białek i zapiec.Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone