JAJA PO CHIŃSKU I EGIPSKU

Jaja po chińsku 4 dkg grzybów suszonych, 8 jaj ugotowanych na twardo, I natka pietruszki, 50 ml oliwy, 10 dkg ketchupu,5 dkg musztardy, sól, pieprz, curry i gałka muszkatołowa do smaku.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Jaja przekrajać na pół, wy- ; jąć żółtka uważając aby nie uszkodzić białek. Żółtka zemleć razem  z grzybami, połączyć.z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku, napełnić białka, ułożyć w naczyniu, polać oliwą wymiesza­ną z ketchupem, musztardą i przyprawami, zapiec.Podawać z ryżem i surówkami.Jaja po egipsku 20 dkg ryżu, 10 dkg cebuli, 10 dkg pieczarek, tłuszcz,tłuszcz do naczynia, 8 jaj, 10 dkg ketchupu,10 dkg sera żółtego, sól, pieprz i curry do smaku, ocet.Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, przepłukać gorącą wodą. Cebulę i pieczarki oczyścić,opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z ryżem, doprawić do smaku, przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem. Jaja ugotować jak jaja la Parmentier”, ułożyć na przygotowanym ryżu, polać ketchupem, posypać startym serem i zapiec. Podawać z surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone