JAJA PO PARYSKU I PO PORTUGALSKU

Jaja po parysku 8 jaj ugotowanych na twardo, 15 dkg pasztetu, tłuszcz do naczynia, 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 10 dkg ketchupu,sól i pieprz do smaku.Jaja przekrajać na pół, wyjąć żółtka uważając aby nie uszkodzić białek. Żółtka przetrzeć przez sito, połączyć z pasztetem, doprawić je do smaku, nałożyć dekoracyjnie „szprycką” do białek, ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Pieczarki oczyścić, opłu­kać, drobno pokrajać, usmażyć, doprawić, posypać nimi jaja, skro­pić ketchupem i zapiec w gorącym piekarniku.Jaja po portugalsku 10 dkg pieczarek, tłus zcz, 8 dkg pomidorów,2 dkg tłuszczu do zasmażki, 2 dkg mąki, 250 ml wywaru z drobiu, 2 dkg szynki, 25 mł białego wytrawnego wina, natka pietruszki, sól i pieprz dó smaku,8 jaj ugotowanych na twardo, tłuszcz do naczynia.Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, roz­prowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, chwilę pogotować, połączyć z pieczarkami, pomidorami, szynką pokra­janą w paseczki, winem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Jaja przekrajać na pół, ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, polać sosem i zapiec w gorącym piekarniku.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone