JAJA SADZONE A’LA HENRYK IV

Jaja sadzone „a la Henryk IV” 20 dkg pieczarek, tłuszcz, 2 dkg mada lub margaryny do zasmażki, 2 dkg mąki, 200 ml rosołu,50 ml śmietany, 5 dkg szynki, 2 dkg kaparów, natka pietniszki, 8 jaj, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,przyprawa do zup do smaku.Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Huszcz rozgrzać, wyAiieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym rosołem szybko mieszając trzepaczką, zagotować, wlać śmietanę, dodać zmieloną szynkę i opłukane kapary, chwilę pogo­tować, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Następnie przelać do naczyń jednoporcjowych wysmarowanych tłuszczem, wbić umyte jaja, posypać przyprawami i pieczarkami, piec w gorącym piekarniku, aż białko się zetnie.Podawać z surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone