JAJA W GALARECIE

Jaja w galarecie „Chasseur”10 dkg pieczarek, tłuszcz, 8 dkg wątróbki z drobiu,2 jaja ugotowane na twardo, 3 dkg sera żółtego,15 dkg pomidorów, 250 ml rosołu lub wywaru z mięsa : i warzyw, 1/2 dkg koncentratu pomidorowego,1/2 białka, 1,5 dkg żelatyny, natka pietruszki, sól, pieprz i sok cytrynowy do smaku.Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w plastry, usmażyć razem ; z wątróbką. Jaja przekrajać na pół, wyjąć żółtka, uważając aby nie uszkodzić białek. Żółtka zemleć razem z pieczarkami i wątróbką, wymieszać ze startym serem, doprawić do smaku, napełnić nimi białka. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Rosół wymieszać z koncentratem pomidoro­wym, białkiem i przyprawami, zagotować mieszając, dodać namo­czoną w zimnej wodzie żelatynę, zagotować, doprawić do smaku, przecedzić przez lnianą ściereczkę. Rozlać do foremek jednoporcjo­wych, pozostawić do zastygnięcia, włożyć jaja, pomidory i natkę pietruszki, zalać je pozostałą galaretą i pozostawić ponownie do : zastygnięcia. Przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorą­cej wodzie, wyjąć jaja z galaretą na półmisek, udekorować.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone