KOTLET CIELĘCY

5 dkg pieczarek, tłuszcz, 5 dkg bułki czerstwej, mleko, 40 dkg cielęciny bez kości, 25 ml śmietany, jajko, natka pietruszki, 6-8 dkg bułki na grzanki, sół i pieprz do smaku. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Bułkę [namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z mięsem, połączyć ze śmietaną, jajkiem, pieczarkami i posiekaną natką pietruszki, : dopraw’5 do smaku. Bułkę pokrajać w plastry, potem w paski. [Mięso podzielić na porcje, panierować w grzankach przyciskając ręką, wyrównać boki formując owalne kotlety. Smażyć na silnie i rozgrzanym tłuszczu, potem dosmażyć na małym ogniu. Podawać z ziemniakami, kalafiorem i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone