KRUSZTADKI A’LA MAZARINI
Krusztadki „a la Mazarini”. Ciasto: 30 dkg mąki, 15 dkg masła łub margaryny, 2 żółtka, sól. Nadzienie: 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 20 dkg kury pieczonej bez kości, 10 dkg groszku konserwowego, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać, usmażyć, wystudzić, połączyć z drobno pokrajanym mięsem, groszkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, wymieszać z żółtkami, posolić i zagnieść szybko ciasto, pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Następnie wylepić ciastem foremki; podpiec w piekarniku. Napełnić je przygotowanym nadzieniem do 3/4 wysokości, przykryć krążkami ciasta, dokładnie przyciskając brzegi, wstawić do gorącego piekarnika i upiec. Podawać z surówkami.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: