KULEBIAK A’LA SAPIEHA

Ciasto maślane: 5 dkg mąki, 25 dkg masła łub margaryny; ciasto podstawowe: 20 dkg mąki,1/2 jaja, woda, łyżeczka octu, sól ; Nadzienie: 4 dkg grzybów suszonych, 40 dkg kapusty kwaszonej, 8 dkg cebuli, tłuszcz, 10 dkg szynki j wędzonej, sól i pieprz do smaku, jajko do smarowania.Ciasto maślane: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, wymieszać na jednolitą masę, uformować w kwadrat i ozię­bić. Ciasto podstawowe: mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę, dodać ocet, starannie wyrobić ręką, przykryć-.serwetką i pozostawić na 15 minut. Ciasto rozwałkować w kwadrat dwa razy większy od kwadratu ciasta maślanego, na środku położyć ciasto maślane, złożyć w kopertę i wałkować od siebie w jednym kierunku nadając formę prostokąta, złożyć na 3 części, zawinąć w serwetkę i włożyć do chłodziarki na 15 minut. Składanie i wałkowanie ciasta powta­rzać 3 razy co 20 minut, nie licząc pierwszego wałkowania. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, odcisnąć i zemleć. Kapustę pokrajać, zalać wywarem z grzybów, ugotować, odparować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, połączyć z kapustą, grzy­bami i pokrajaną w paseczki szynką, doprawić do smaku. Jeżeli nadzienie jest wilgotne, to przed zawinięciem w ciasto należy je zawinąć w usmażone naleśniki. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części; jedną większą, drugą mniejszą, rozwałkować około 1 cm. Na mniejszy prostokąt ciasta nałożyć przygotowane nadzie­nie pozostawiając brzegi szerokości 1-2 cm. Następnie przykryć większym kawałkiem ciasta, zlepić brzegi, posmarować rozmąco­nym jajkiem i upiec w gorącym piekarniku.Uwaga: Do tego kulebiaka można użyć ciasta drożdżowego. Podawać z surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone