KULEBIAK FIRMOWY

Ciasto: 2 dkg drożdży, szczypta cukru, 150 ml mleka,30 dkg mąki, 2 żółtka, 5 dkg masła lub margaryny, sól, tłuszcz do blachy.Nadzienie: 15 dkg pieczarek^ 20 dkg strąków papryki, tłuszcz, 10 dkg kiełbasy szynkowej lub krakowskiej,10 dkg sera żółtego, 4 dkg bułki tartej, jajko, sól.pieprz do smaku, jajko do smarowania.Pieczarki i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, pod­smażyć i dusić do miękkości często mieszając. Następnie połączyć z kiełbasą pokrajaną w paseczki, startym serem, bułką tartą i jaj­kiem, doprawić do smaku. Drożdże rozetrzeć z cukrem i częścią ciepłego mleka oraz łyżką mąki, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut Następnie wlewać powoli do przesianej mąki razem z po­zostałym mlekiem i utartymi żółtkami, wyrobić ciasto tak, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto odstaje od ręki i ścia­nek naczynia, wlewać powoli roztopiony tłuszcz ciągle wyrabiając. Ciasto przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozciągnąć ręką w prostokąt, wyrównać powierzchnię wałkiem. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta nało­żyć nadzienie, zawinąć nadając kształt podłużny, ułożyt na blasze wysmarowanej tłuszczem. Powierzchnię kulebiaka ozdobić paska­mi ciasta układając je w poprzek, w odstępach 4-5 cm. Wyrośnięty kulebiak posmarować rozmąconym jajkiem, nakłuć widelcem i upiec w gorącym piekarniku. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika po­krajany na kawałki.Podawać z surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone