KULEBIAK LITEWSKI

Kulebiak litewski. Składniki i przygotowani ; Ciasto: 2 dkg drożdży, szczypta cukru, około 150 ml mleka, 30 dkg mąki, 2 żółtka, 5 dkg masła lub margaryny, sól, tłuszcz do blachy Nadzienie: 10 dkg kaszy gryczanej, 5 dkg grzybów suszonych, 10 dkg pieczeni wieprzowej, sól i pieprz do smaku, jajko do smarowania. Kaszę opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą (200 ml), zagotować mieszając, dodać umyte, namoczone i pokrajane grzyby. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą, przykryć i gotować do miękkości na parze. Mięso pokrajać w drobną kostkę, połączyc z kaszą, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak ku­lebiak firmowy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone