KULEBIAK, PASZTECIKI

Kulebiak. Tradycje kulebiaka sięgają XVI wieku. Jest to jedna z najsławniejszych potraw kuchni rosyjskiej. Swoją międzynarodo­wą sławę zawdzięcza kuchmistrzom francuskim pracującym na dworach rosyjskich, którzy po powrocie do swojej ojczyzny wpro­wadzili tę potrawę na francuskie stoły. Największą sławę zdobyły kulebiaki petersburskie i moskiewskie, faszerowane łososiem lub jesiotrem, z ciasta drożdżowego lub półkruchego. Kulebiak podaje się jako gorącą przystawkę, zaraz po upieczeniu, albo jako dodatek do barszczu czerwonego lub bulionu.  Paszteciki. Są to drobne wyroby z ciast pieczonych: kruchych, półkruchych, francuskich, półfrancuskich, drożdżowych lub pty­siowych. Wyrobom tym nadaje się kształt pierogów, rombów, ruloników lub trójkącików i napełnia różnego rodzaju nadzienia­mi, jak mielone mięso (pieczone lub gotowane), kiełbasa, szynka, konserwy, podroby, kasze, ryż, grzyby, a także warzywa. Jako przyprawy używa ‘ się smażonej cebuli, soli, pieprzu, curry, maje­ranku, tymianku i przyprawy do zup. Środkiem spulchniającym nadzienie jest moczona, odciśnięta i zmielona bułka lub bułka tarta; do związania masy stosuje się jaja. Paszteciki podaje się do barszczu. i zup czystych lub jako przystawki albo samodzielne dania śniada­niowe i kolacyjne.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone