KULEBIAK, PASZTECIKI
Kulebiak. Tradycje kulebiaka sięgają XVI wieku. Jest to jedna z najsławniejszych potraw kuchni rosyjskiej. Swoją międzynarodową sławę zawdzięcza kuchmistrzom francuskim pracującym na dworach rosyjskich, którzy po powrocie do swojej ojczyzny wprowadzili tę potrawę na francuskie stoły. Największą sławę zdobyły kulebiaki petersburskie i moskiewskie, faszerowane łososiem lub jesiotrem, z ciasta drożdżowego lub półkruchego. Kulebiak podaje się jako gorącą przystawkę, zaraz po upieczeniu, albo jako dodatek do barszczu czerwonego lub bulionu. Paszteciki. Są to drobne wyroby z ciast pieczonych: kruchych, półkruchych, francuskich, półfrancuskich, drożdżowych lub ptysiowych. Wyrobom tym nadaje się kształt pierogów, rombów, ruloników lub trójkącików i napełnia różnego rodzaju nadzieniami, jak mielone mięso (pieczone lub gotowane), kiełbasa, szynka, konserwy, podroby, kasze, ryż, grzyby, a także warzywa. Jako przyprawy używa ‘ się smażonej cebuli, soli, pieprzu, curry, majeranku, tymianku i przyprawy do zup. Środkiem spulchniającym nadzienie jest moczona, odciśnięta i zmielona bułka lub bułka tarta; do związania masy stosuje się jaja. Paszteciki podaje się do barszczu. i zup czystych lub jako przystawki albo samodzielne dania śniadaniowe i kolacyjne.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: