KULEBIAK PODOLSKI

Kulebiak podolski. Ciasto: 2 dkg drożdży, szczypta cukru, około 150 ml mleka, 30 dkg mąki, 2 żółtka, 5 dkg masła lub margaryna, sól, tłuszcz do blachy Nadzienie: 60 dkg kapusty białej, 20 dkg pieczarek, tłuszcz, 2 jaja ugotowane na twardo, 4 dkg bułki tartej, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, jajko do smarowania. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować i odparować. Pie­czarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z kapustą, posiekanymi jajami, bułką tartą i posiekaną natką pie­truszki, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak kulebiak fir­mowy. Podawać z surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone