Kuszący zapach wanilii

Wanilia pochodzi z Meksyku, ale spore jej uprawy spotkamy w Afryce Zachodniej, na Cejlonie, Mauritiusie, Jawie, w Brazylii i na Florydzie, czyli wszędzie tam gdzie klimat jest tropikalny. Wanilia jest roślina pnącą, oplatającą konary drzew. Owoce zbierane są zanim całkowicie dojrzeją i poddawane procesowi fermentacji. To podczas niego nabierają czarnego koloru i charakterystycznego, zniewalającego aromatu. Jako, że jest to obok szafranu i kardamonu jedna z najdroższych przypraw świata, już Aztekowie używali jej jako środka płatniczego swoich podatków względem Hiszpanów. Laski wanilii używa się jako dodatków do gotowania w całości, po czym przyprawę się usuwa, jedynie do ciast i sosów dodaje się drobniutkie nasionka z rozciętego owocu. Wanilia jest środkiem pobudzającym, ale nie uzależniającym, czy mającym niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Postrzegana była również jako afrodyzjak, zwiększający popęd płciowy – w XVII wieku władze kościelne wydały zakaz spożywania wanilii przez duchownych. Wanilia, to nie tylko fantastyczny aromat – ta roślina zaliczana do storczykowatych, zakwita pięknymi zielono żółtymi kwiatami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone