MIĘSO JAKO PRODUKT

Mięso jest produktem łatwo psującym się. Pierwszym objawem psucia się mięsa jest śliska powierzchnia i niemiły kwaśny zapach, często odrażający. Na przekroju takie mięso jest wilgotne, lepkie, ma ciemną barwę, często z odcieniem zielonkawym. Pod naciskiem palca wydziela się mętny sok i tworzy wgłębienie, które wyrównuje się powoli albo nie wyrównuje się wcale. W celu uchronienia mięsa od zepsucia należy je przechowywać w chłodziarce łub w pomiesz­czeniu chłodnym, możliwie bez dostępu światła, w temperaturze do +4°C oraz osłaniać je od much.  Oprócz tego można stosować domowe sposoby konserwowania mięsa. Dobór metod konserwowania zależy od przeznaczenia, ro­dzaju mięsa i od czasu, jaki ma ono być przechowywane.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone