Miód słodki nektar zdrowia

Większość z nas lubi miód, który służy nam na tak wiele sposobów, gdyż nie tylko osładza nam życie w kuchni, ale również jest często dodawany do różnego rodzaju kosmetyków takich jak peelingi, szampony czy kremy. Jednak jeżeli skupimy się na miodzie w kuchni odkryjemy jak ważnym składnikiem jest przy gotowaniu nawet dla największego laika. Dodając miodu do herbaty sprawiamy, że jest słodka, ale również dzięki swoim wzmacniającym właściwościom wspieramy odporność organizmu oraz zachęcamy go do walki z bakteriami, gdyż służy nam jako naturalny antybiotyk. Również miód chętnie dodawany jest przez gospodynie jako słodzik przy wypieku ciast, oraz przy pieczeniu różnego rodzaju mięs. Również istotny jest fakt, że miód zawiera w sobie biotynę, kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, witaminę A oraz C. Miody możemy podzielić na nektarowe, spadziowe oraz mieszane, jego konsystencja może być płynna lub stała, gdyż z czasem miód się krystalizuje. Również kolor miodu nie jest stały, w zależności od rodzaju może być biały, żółty (od jasnego aż po ciemną barwę) oraz brązowy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone