NERKI CIELĘCE PO FRANCUSKU

Nerki cielęce po francusku. Składniki i przygotowanie: 40 dkg nerek cielęcych, 2 dkg mąki, tłuszcz, 15 dkg cebuli (dymki lub szalotki), 15 dkg pieczarek (małych), 150 ml wina Madery, sól, cukier kryształ, pieprz, tymianek i gałka muszkatołowa do smaku.Z nerek usunąć nadmiar tłuszczu, przekrajać na pół, umyć, zalać wodą i pozostawić na 2 godziny. Następnie wyjąć, pokrajać w pla­sterki, posypać przyprawami i mąką, podsmażyć. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć z dodatkiem cukru. Pieczarki oczyścić, opłu­kać, usmażyć, dodać do nerek razem z cebulą i przyprawami, wlać wino, dusić kilka minut, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone