OZORKI CIELĘCE „ALI”

60 dkg ozorków cielęcych, 25 dkg włoszczyzny bez kapusty, 15 dkg pieczarek, 3 małe główki czosnku, tłuszcz, 15 dkg pomidorów, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 5 dkg ketchupu, sól, pieprz i cukier do smaku.Ozorki umyć, zalać wrzącą wodą i pozostawić w chłodnym miej­scu na 2 godziny. Następnie wyszorować szczoteczką, wyciąć gru­czoły ślinowe, które znajdują się z obu stron przy nasadzie ozor­ków. Potem opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą i gotować około 60 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, oczyś­cić, opłukać, dodać do ozorków w połowie gotowania razem z przy­prawami. Ugotowane ozorki wyjąć z wywaru, włożyć do zimnej wody, lekko przestudzić, obrać ze skórki, pokrajać wzdłuż na pla­stry. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Czosnek podzielić na cząstki, obrać, sparzyć wrzącą wodą, pod­smażyć na tłuszczu, posypać cukrem kryształem, zrumienić. Pomi­dory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w cząst­ki, dodać do ozorków razem z czosnkiem i pieczarkami, polać wi­nem wymieszanym z ketchupem, dusić kilka minut, doprawić do smaku.Podawać z ryżem i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone