PASZTECIKI A’LA CESARZOWA

Ciasto maślane: 5 dkg mąki, 25 dkg masła lub margaryny; ciasto podstawowe: 20 dkg mąki,1/2 jajka, woda, łyżeczka octu, sól.Nadzienie: 15 dkg pieczarek, 10 dkg kury gotowanej bez kości, 10 dkg sera żółtego, puszka małż, śmietana, 2 dkg kaparów, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, 1/2 jaja do smarowania, 4 dkg sera,żółtego do posypaniaPieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, ugotować, odce­dzić. Mięso zemleć, wymieszać ze startym serem, małżami, pie­czarkami, śmietaną, opłukanymi kaparami i posiekaną natką pie­truszki, doprawić do smaku. Ciasto francuskie przygotować jak w przepisie na kulebiak „i la Sapieha”. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, pokrajać w paski szerokości 8-10 cm, nałożyć nadzie­nie wzdłuż każdego paska, zawinąć w wałek tak, aby spód ciasta wystawał na 1 cm, zlepić brzegi, pokrajać ukośnie na kawałki 3-4 cm, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać startym serem i upiec.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone