PASZTECIKI A’LA VILLEROI

Paszteciki „a la Villeroi”. Ciasto: 2 dkg drożdży, szczypta cukru, około 150 ml mleka, 25 dkg mąki, 5 dkg masła lub margaryny, jajko, sól, tłuszcz do blachy. Nadzienie: 10 dkg pieczarek, tłuszcz, 20 dkg parówek cienkich, 2 jaja ugotowane na twardo, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, 1/2 jaja do smarowania, 4 dkg sera żółtego do posypania. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymie­szać ze zmielonymi parówkami i zmielonymi jajami oraz posie­kaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Ciasto przygotować jak w przepisie na kulebiak firmowy, rozwałkować na grubość 0,5-1 cm, pokrajać w paski szerokości 10 cm, nałożyć nadzienie wzdłuż każdego paska i zawinąć w wałek tak, aby spód ciasta wy­stawał na 1 cm. Następnie zlepić brzegi, pokrajać ukośnie na ka­wałki 3-4 cm, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozosta­wić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem, posypać startym serem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone