PASZTECIKI PO LITEWSKU

Paszteciki po litewsku. Ciasto: 2 dkg drożdży, szczypta cukru, 150 ml mleka, 25 dkg mąki, 5 dkg masła lub margaryny, jajko, sól, tłuszcz do blachy. Nadzienie: 4 dkg grzybów suszonych, 50 dkg kapusty kwaszonej, 8 dkg cebuli, tłuszcz, 1 dkg mąki, sól, pieprz, przyprawa do zup i kminek do smaku, jajko do smarowania, 4 dkg sera żółtego do posypania. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Kapustę pokrajać, zalać wy­warem z grzybów, ugotować, odparować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą i posiekanymi grzybami, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak paszteciki „k la Villeroi”.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone