PIECZEŃ WOŁOWA NA DZIKO

Pieczeń wołowa na dziko 50 dkg wołowiny bez kości (zrazowa, łopatka, krzyżowa), marynata, 6^-8 dkg słoniny, 2 dkg mąki, tłuszcz,grzybki suszone, 2 dkg kaparów, 100 ml śmietany, sól i pieprz do smaku.Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą i pozosta­wić w chłodziarce na 24 godziny. Następnie wyjąć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i mąką, zrumie­nić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, dodać namoczo­ne i pokrajane w paseczki grzyby, dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie na plastry, a do sosu dodać opłukane kapary oraz śmietanę wymie­szaną z pozostałą mąką, chwilę pogotować i doprawić do smaku, polać mięso.Podawać z makaronem i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone