PIECZEŃ WOŁOWA PO OBYWATELSKU

Pieczeń wołowa po obywatelsku 50 dkg wołowiny bez kości (łopatka, krzyżowa),1 dkg mąki, tłuszcz, 2 grzybki suszone, 8 dkg cebuli,8 dkg selera, 8 dkg pietruszki, 7 dkg marchwi,15 dkg ziemniaków, 100 ml śmietany, 4 dkg chrzanu (tartego), sól i pieprz do smaku.Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, natrzeć przyprawami, posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać namoczone i pokrajane w paseczki grzybki, skropić wodą i dusić na małym ogniu do miękkości pod przykryciem. Warzywa umyc, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa pod koniec duszenia. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć, połączyc ze śmietaną i chrzanem, zagotować, doprawić do smaku, polać nim mięso.Podawać z ziemniakami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone