PIECZEŃ WOŁOWA PO RUSKU

Pieczeń wołowa po rusku 60 dkg wołowiny bez kości (zrazowa, łopatka, krzyżowa), 2 dkg mąki, tłuszcz, 6 -8 dkg cebuli, kwas chlebowy, 2 dkg grzybów suszonych,1 dkg koncentratu pomidorowego, 2 dkg kaparów, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, natrzeć przyprawami, posypać mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą pokrajaną w kostkę, kropić kwasem chlebowym i dusić na małym ogniu pod przykryciem. W połowie duszenia dodać na­moczone i pokrajane w paseczki grzyby oraz koncentrat pomido­rowy i opłukane kapary. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie w cienkie plastry. Pozostałą mąkę zasmażyć z tłuszczem lekko ru­mieniąc, dodać do sosu, zagotować, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić, polać mięso.Podawać z ziemniakami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone