PIZZA

Pizza. To włoskie danie narodowe stało się ostatnio popularne na całym świecie. Pizzę przygotowuje się przeważnie z ciasta drożdżo­wego, choć niektórzy robią pizzę także z ciasta kruchego lub pół­kruchego. Każda prowincja Włoch wniosła tu swoje tradycje ku­linarne, a każda gospodyni domowa ma jeszcze dodatkowe własne sekrety dotyczące przyrządzania i podawania tego dania. Istnieje niezliczona ilość gromadzonych od lat przepisów, określających kształt i smak pizzy oraz dodatki i przyprawy używane do tej po­trawy. Pizzę piecze się w gorącym piekarniku około 20 minut, aż brzegi ciasta odstają od formy, a środek jest twardy. Podaje się ją na gorąco, z czerwonym winem lub piwem. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone