PIZZA

Ciasto: 2 dkg drożdży, szczypta cukru, około 150 ml mleka, 30 dkg mąki tortowej, jajko,25 ml oliwy, sól, olej do blach: 5 dkg grzybów suszonych, 20 dkg schabu pieczonego, 15 dkg śliwek z wina, 5 dkg ketchupu,10 dkg sera żółtego, sól, pieprz i majeranek do smaku.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać w paseczki razem ze śliwkami wydrylowanymi i schabem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i częścią ciepłego mleka oraz łyżką mąki, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Następnie wlewać powoli do przesianej mąki razem z pozostafym mlekiem, posolić, dodać jajko, wyrobić ciasto tak, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto odstaje od ręki i ścianek naczynia, wlewać powoli oliwę, ciągle wyrabiając. Ciasto przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, wyłożyć na blachę wysmaro­waną tłuszczem, obłożyć grzybami, schabem i śliwkami, skropić ketchupem, posypać startym serem i upiec.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone