POLĘDWICA” A’LA DUCHESSE”

Polędwica „a la Duchesse”40 dkg polędwicy (środkowa część), 4-5 dkg szynki wędzonej, 15 dkg pieczarek, 10–15 dkg słoniny, tłuszcz, 8 dkg cebuli, 8 dkg selera, 8 dkg pietruszki,100 ml białego wytrawnego wina, 1 dkg mąki, sól, pieprz, przyprawa myśliwska i przyprawa do zup do smaku.Polędwicę umyć, zdjąć błonę i zbędny tłuszcz, naszpikować cien­kimi paskami szynki, natrzeć przyprawami, obłożyć opłukanymi i pokrajanymi w paseczki pieczarkami, zawinąć w plastry słoniny, obwiązać nitką, włożyć do silnie nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać do polędwicy, wlać wino oraz mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody, dusić jeszcze kilka minut, doprawić do smaku. Polędwicę wyjąć, usunąć nitkę, pokrajać w poprzek włókien na plastry razem ze słoniną, polać sosem.Podawać z ziemniakami, kalafiorem, szparagami, surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone