POLĘDWICA A’LA KREJCIK

Polędwica „a la Krejcik” 40 dkg polędwicy wołowej (środkowa część), tłuszcz,2-3 liście kapusty włoskiej, 10 dkg pieczarek,10 dkg cielęciny bez kości, 5 dkg papryki konserwowej,1 dkg bułki tartej, żółtko, natka pietruszki,10-15 dkg słoniny, sól, pieprz i musztarda do smaku.Polędwicę umyć, zdjąć zbędny tłuszcz, posypać przyprawami, na­trzeć musztardą, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, wło­żyć do gorącego piekarnika i piec około 15 minut, skrapiąjąc wodą, potem wytworzonym sosem. Liście kapusty sparzyć wrzącą wodą.Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać, usmażyć, przestudzić i zem­leć razem z cielęciną i papryką, wymieszać z bułką tartą, żółtkiem posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku, obłożyć polę­dwicę, zawinąć w liście kapusty, potem w plastry słoniny, obwią­zać nitką i piec około 30 minut w gorącym piekarniku. Po upiecze­niu usunąć nitkę, pokrajać w grube plastry, polać doprawionym sosem.Podawać z ziemniakami drążonymi, pomidorami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone