POLĘDWICA NA DWA SPOSOBY

Polędwica „a la Jockey Club” 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 4 dkg ketchupu,40 dkg polędwicy wołowej, 15-20 dkg słoniny, białe wytrawne wino, sól i pieprz do smaku. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymie­szać z ketchupem, doprawić. Polędwicę umyć, zdjąć błonę, natrzeć przyprawami, obłożyć pieczarkami, zawinąć w cienkie płaty słoniny, obwiązać nitką, włożyć do silnie nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut polewając winem. Następnie wyjąć, usunąć nitkę, pokra­jać w plastry razem ze słoniną, ułożyć na półmisku, polać odtłusz­czonym i doprawionym sosem. Podawać z frytkami, brukselką, fasolką szparagową, surówkami. Polędwica po kapucyńsku 20 dkg pieczarek, tłuszcz, 40 dkg polędwicy wołowej,dkg mąki, 4 dkg koncentratu pomidorowego, 2 dkg rodzynków, 150 ml octu winnego, sól, cukier i pieprz do smaku.Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Mięso umyć, zdjąć błonę, pokrajać w plastry (dwa na porcję), posypać przyprawami i mąką, obrumienić ze wszystkich stron, dodać pie­czarki, koncentrat pomidorowy, opłukane rodzynki i ocet winny oraz przyprawy, dusić kilka minut do smaku.Podawać z kluskami kładzionymi, surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone