POLĘDWICA TOLONDA

Polędwica „Tolonda” 8 dkg pieczarek, tłuszcz, 40 dkg polędwicy wołowej (środkowa część), 2 dkg szynki wędzonej,1 dkg pasztetu, 2 dkg korniszonów, 10-15 dkg słoniny, sól, pieprz i curry do smaku.Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Mięso umyć, zdjąć błonę i zbędny tłuszcz. Ostrym nożem wyciąć środek polędwicy przez całą długość. Następnie wycięte mięso zemleć ra­zem z pieczarkami, szynką, pasztetem i korniszonami, doprawić do smaku, nałożyć w wycięte miejsce, a pozostałym nadzieniem posmarować całą powierzchnię posypanej przyprawami polędwicy, obłożyć plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i piec w gorącym piekarniku około 40 minut skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu zdjąć nitkę, polędwicę pokra­jać ukośnie w poprzek włókien na plastry, polać doprawionym sosem.Podawać z ziemniakami, fasolką szparagową, szparagami, surów­kami

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone