POTRAWKA CIELĘCA PO GENERALSKU

Potrawka cielęca po generalsku 60 dkg cielęciny z kością (górka, mostek, łopatka),35 dkg włoszczyzny bez kapusty, 3 dkg masła lub margaryny, 3 dkg mąki, 15 dkg pieczarek, tłuszcz,3 dkg orzechów włoskich bez łupin, 100 ml śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.Mięso umyć, zalać wrzącą osoloną wodą, zagotować i gotować: na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłu­kać, dodać do mięsa pod koniec gotowania. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku.Tłuszcz rozgrzać, wymięszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem (300 ml) szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować; około 10 minut na małym ogniu często mieszając. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać, dodać do sosu pod koniec goto-; wania razem ze śmietaną i pieczarkami. Sos połączyć z posiekaną  natką pietruszki, doprawić do smaku, polać nim mięso. Podawać z ryżem i zieloną sałatą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone