POTRAWY Z MIĘSA

Wartość odżywcza mięsa. Ze względu na dużą wartość odżywczą i smakową mięso zwierząt rzeźnych zajmuje ważne miejsce w ży­wieniu ludzi. Jest ono przede wszystkim źródłem białka oraz nie-, których witamin, zwłaszcza z grupy B. Mięso ma największą zawartość białka ze wszystkich pokarmów (do 20% świeżej masy). Wartość odżywcza białka mięsa, jego strawność oraz przyswajalność są dość duże. Zależą one jednak od sposobu żywienia zwierząt rzeźnych, części tuszy oraz od sposobu przechowywania i przygotowywania potraw. Tłuszcz, którego zawartość w mięsie jest dość duża, lecz bardzo zmienna i zależna od rodzaju zwierzęcia, stopnia utuczenia i części tuszy, jest bardzo przydatny do różnych celów kulinarnych.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone