PROCES SMAŻENIA

Smażenie jest procesem krótkotrwałym, polega na ogrzaniu mięsa w otwartym naczyniu z tłuszczem. Na rozgrzany na patelni tłuszcz kładzie się mięso i smaży z obu stron, potem dosmaża kilka minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia posypuje się je przyprawami oraz dodaje masło. Prawidłowa temperatura tłuszczu do smażenia powinna wynosić 170-180°C. Smażenie w niższych temperaturach nie jest wskazane, powoduje bowiem nasiąkanie mięsa tłuszczem. Nie zaleca się również nadmiernego rozgrzewania tłuszczu, gdyż wskutek działania zbyt wysokiej temperatury zachodzą w nim nie­korzystne zmiany, m.in. tworzy się szkodliwy dla zdrowia związek akroleina. Tłuszcz taki nie nadaje się do spożycia. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone