Przyprawa ulubiona przez Amerykanów

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw świata. Pochodzi z Cejlony i krajów arabskich. Ta część cynamonowca, która jest używana w naszych kuchniach, to wyschnięta kora drzewa cynamonowego. Przed wiekami, cynamon używany był jako składnik leczniczych mikstur. Cynamonowce mają właściwości antybakteryjne, noszenie więc przy sobie laski cynamonu było nagminnie praktykowane przez bogatych Greków i Rzymian. Jednocześnie mocny zapach cynamonu odstręczał przykre uliczne zapachy. Należy mieć na uwadze fakt, że nadmierne spożywanie cynamonu może przysporzyć chorób wątroby – ze względu na dużą ilość kumaryny. Dotyczy to głównie cynamonu sprowadzanego do Polski. Amerykanie nic sobie nie robią z kumaryny, pewnie na właściwości cynamonu patrzą z drugiej strony – wzmacnia żołądek, ułatwia trawienie, działa bakteriobójczo, a poza tym ma smak i aromat idealny dla ich podniebienia. W amerykańskiej kuchni cynamon używany jest w dużych ilościach – do mięs, marynat, ciast, herbatników, sosów, słodyczy. Cynamonowe placuszki na śniadanie lub płatki do mleka znajdziemy w każdym amerykańskim gospodarstwie domowym. Obecnie prowadzone są badania dotyczące wpływu cynamonu na cukrzycę.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone