PTYSIE A’LA WERONIKA

Ciasto: 250 ml mleka łub wody, 8 dkg masła łub margaryny, 15 dkg mąki, 4-5 jaj, pół łyżeczki proszku do pieczenia, sól.Nadzienie: 4 dkg grzybów suszonych, 15 dkg szynki lub kiełbasy krakowskiej parzonej, puszka sardynek, natka pietruszki, 5 dkg majonezu, sól, pieprz,sok cytrynowy do smaku.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki razem z szynką, połączyć z rozdrobnionymi sardynkami, posiekaną natką pietruszki i majonezem, doprawić do smaku. Wodę lub mleko za­gotować z masłem, wsypać przesianą mąkę, odstawić z płyty kuchen­nej, rozbić grudki. Następnie postawić ponownie na płycie, lekko podgrzewać ciągle mieszając, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Garnek odstawić, ciasto lekko przestudzić, wbijać po jednym jajku dobrze wyrabiając. Na koniec dodać do ciasta proszek do piecze­nia sól, i jeszcze raz je wyrobić. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać mąką i przez „szpryckę” wyciskać na nią ptysie. Piec w na­grzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 175-180*0, przez pierwsze 10—15 minut nie zaglądając do piekarnika. Upie­czone ptysie zdjąć z blachy, przeciąć ostrym nożem na połówki, ostudzić i napełnić farszem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone