PTYSIE PO REDAKTORSKU I Z PIECZARKAMI

Ciasto: 250 ml mleka lub wody, 8 dkg masła lub margaryny, 15 dkg mąki, 4-5 jaj, pół łyżeczki proszku do pieczenia, sól Nadzienie: 15 dkg rydzów kwaszonych, 2 jaja ugotowane na twardo, 5 dkg majonezu, pęczek koperku, sól i pieprz do smaku.Rydze i jaja pokrajać w kostkę, połączyć z majonezem i posieka­nym koperkiem, doprawić do smaku. Ptysie przygotować i upiec jak ptysie „i la Weronika”, przeciąć na połówki, napełnić farszem. Ptysie z pieczarkami. Ciasto: 250 ml mleka lub wody, 8 dkg masła lub margaryny, 15 dkg mąki, 4-5 jaj, pól łyżeczki proszku do pieczenia, sól.Nadzienie: 40 dkg pieczarek, 10 dkg cebuli, tłuszcz,2 żółtka ugotowane, sól i pieprz do smaku.Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z przetartymi przez sito żółtkami, doprawić do smaku. Ptysie przygotować i upiec jak ptysie „k la Weronika”, przekrajać na pół, napełnić nadzieniem, zagrzać w piekarniku i zaraz podawać.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone