PTYSIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Ptysie z kapustą i grzybami. Ciasto: 250 ml mleka lub wody, 8 dkg masła lub margaryny, 15 dkg mąki, 4-5 jaj, pól łyżeczki proszku do pieczenia, sól. Nadzienie: 3 dkg grzybów suszonych, 25 dkg kapusty kwaszonej, 6 dkg cebuli, tłuszcz, 5 dkg kiełbasy krakowskiej, sól i pieprz do smaku.Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Kapustę pokrajać, zalać wy­warem z grzybów, ugotować i odparować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z kapustą, pokrajanymi w paseczki grzybami i pokrajaną w kostkę kiełbasą, doprawić do smaku. Ptysie przygotować i upiec jak ptysie la Weronika”, przekrajać na pół, napełnić nadzieniem i zagrzać w piekarniku, zaraz podawać.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone